- Herziening en versterking ondersteuning vrijwilligers en dierenartsen binnen het zwerfkattenbeleid.
Al heel wat jaren bestaat er in Balen een toegewijd team van vrijwilligers dat zich inzet voor het vangen, steriliseren en verzorgen van zwerfkatten. Op dit moment voorziet de gemeente reeds in bepaalde ondersteuning, maar we stellen vast dat bijkomende inspanningen noodzakelijk zijn om de werking niet in het gedrang te brengen.
Volgens de wetgeving ten aanzien van zwerfkatten, zoals staat beschreven in het Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2024, is de gemeente verplicht om een zwerfkattenbeleid te voeren, waarin ieder lokaal bestuur een:
- Adequaat plan dient op te stellen en uit te voeren voor de aanpak en overlast door zwerfkatten;
- Centraal meldpunt dient op te richten;
- Vrijgelaten zwerfkatten gecontroleerd dient te voederen en van beschutting te voorzien.
We erkennen dat Balen hierin wettelijk in orde is en dat er inspanningen zijn geleverd om dit correct aan te pakken, maar waarin wordt voldaan aan de minimale vereisten om de effectiviteit van het zwerfkattenbeleid te garanderen.
Als gevolg dat de kosten die momenteel door vrijwilligers en dierenartsen worden gedragen, te hoog oplopen om te spreken van een adequaat en duurzaam beleid. Om de samenwerking en de haalbaarheid te garanderen, vragen vrijwilligers en deelnemende dierenartsen om extra middelen en ondersteuning.
Hierin vragen we de gemeente om hun verantwoordelijkheid op te nemen, deze kosten draaglijk te maken en zo het welzijn van zowel de vrijwilligers als de dieren te garanderen.
Vanuit de vrijwilligers wordt gevraagd naar extra middelen in de vorm van:
- Voeding (via voordelige tarieven bij lokale handelaars, wat ook de lokale economie ten goede komt).
- Verstrekken van PMD-zakken.
- Ondersteuning bij de opbouw van schuilhokken.
- Modernisering van vangkooien om onnodige verplaatsingen tijdens het vangseizoen te vermijden.
- Een noodfonds of betere afspraken rond spoedinterventies en weekenddierenartsen, met duidelijke afspraken over welke kosten worden terugbetaald en hierin ook in een meerprijs te voorzien.
- Behoud van de autonome werking van vrijwilligers.
Dierenartsen vragen:
Een herziening van de kosten voor ontworming en ontvlooiing, gezien deze eenmalig en noodzakelijk zijn om bijkomende besmettingen in te dijken. Er dient nagegaan te worden of deze kosten nog voldoende door de gemeente worden gedekt.
Ondanks de inspanningen die geleverd zijn, merken we dat tegemoetkomen aan bovenstaande vragen en het doorvoeren van deze aanpassingen noodzakelijk zijn om de continuïteit van het beleid te garanderen.
Gezien het beleid rond zwerfkatten de verantwoordelijkheid is van de gemeente, dienen de kosten hiervoor ook op de juiste plaats te vallen. Vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in, maar ondervinden steeds meer financiële druk, wat het moeilijk maakt om dit als vrijwilliger zelf vol te houden en nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Daarom verzoek ik de gemeenteraad om de huidige afspraken met vrijwilligers en dierenartsen te herbekijken, zodat er een duurzame en structurele oplossing kan worden uitgewerkt.
De gemeente mag trots zijn op een sterk team van vrijwilligers dat zich inzet voor het zwerfkattenbeleid. Laten we deze inzet erkennen en samen zoeken naar een succesformule die ook als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten.
- Vuilbakjes Rosselaar
Twee legislaturen geleden werden op ons ganse grondgebied ruim 100 straatvuilbakjes geplaatst naar het nieuwe model van IOK. Lediging en monitoring van afvalhoeveelheden konden hierdoor vlotter gedaan worden. Door de jaren zijn er een aantal vuilbakjes van plaats veranderd.
Volgens een inwoner uit Rosselaar zijn er intussen wat teveel vuilbakjes verdwenen in dat gehucht en daarover is zij enigszins verbaasd. Thans is er wel degelijk zwerfvuil.
- 2 zitbanken aan de ingang van het bos langs de Belsebaan, thv Gerststraat: Geen vuilbak, wel zwerfvuil.
- Het fiets/wandelpad dat naar TISP leidt: Links staat er een bank die veel door schoolgaande jeugd wordt gebruikt. Geen vuilbak, veel zwerfvuil.
- Petanqueplein aan het Chirolokaal: bank waar vroeger ook een vuilbakje was, maar is nu verdwenen.
- Recent verdween een vuilbakje kort aan de kruising van de St. Luciastraat en Korenhoeven.
De dame die ons hiervoor contacteerde, nam ook al contact op met de vrijwilligers die vaak zwerfvuil rapen in het bos. Zij vinden vooral blikjes van energydrinks en verpakkingen van broodjes van Mc Donalds.
Deze mensen vragen of onze gemeente deze zwerfvuiloverlast zou willen aankaarten bij de directie en leerlingenraad van TISP om via een project rond zwerfvuil hier hopelijk verandering in te kunnen krijgen.
- Welke overwegingen werden gedaan om de vuilbakjes in Rosselaar te laten verdwijnen?
- Werd hierbij ook gekeken naar zwerfvuil voor en na het weghalen?
- Is het schepencollege bereid om opnieuw vuilbakjes te plaatsen op de plaatsen die hier worden aangegeven?
- Is het schepencollege bereid om contact op te nemen met de directie en leerlingenraad van TIPS om een zwerfvuilproject op poten te kunnen krijgen?
- Veiligheid zwakke weggebruikers Nieuwendijk
DEGOEIZAAK werd aangesproken door inwoners uit de straat Nieuwendijk over de veiligheid voor zwakke weggebruikers in hun straat.
Wandelaars kennen deze weg gezien er 3 wandelknooppunten op gelegen zijn: 7, 6 en 62, met diverse verbindingen.
Fietsers rijden hier tussen knooppunten 58 en 59.
De straat geeft op verschillende plekken toegang tot het natuurgebied Keiheuvel-De Most. Uiteraard zijn er ook veel Balenaars, omwonenden die deze straat oversteken om tot in de natuur te komen.
Nieuwendijk is ook gekend als kortverbinding om bijvoorbeeld vanuit Schoor naar Wezel te rijden. Helaas is de snelheid op deze baan vaak veel te hoog en schrikken bewoners en recreanten er vaak van op.
We vragen ons af of er reeds data werd verzameld over het rijgedrag in deze straat.
Omwonenden zijn vragende partij voor het invoeren van verkeersremmers zoals asverschuivingen, rijbaankussens, digitale borden die de snelheid van de voertuigen aangeven etc.
Bijkomend doen we graag de suggestie om het wandelcomfort te verhogen door een wandelzone te creëren in de berm of in de eerste meters van het bos zodat de wandelaars al niet meer het asfalt moeten gebruiken. De verkeersremmers zouden daardoor vooral de veiligheid van de fietsers versterken.
Worden de bezorgdheden van deze inwoners erkend?
Is het schepencollege bereid infrastructureel in te grijpen om de veiligheid van de diverse weggebruikers te vergroten? - Verbouwing Kruierie: Communicatie en kansen
- In het infoblad ‘Winter 2024’ staat het Masterplan Kruierie hoog in het lijstje van de Belangrijke investeringen voor 2025. Het betreft fase 1: bouwwerken en inrichting met meubilair. Verder in het infoblad krijgt het project zo’n 2/3 van een pagina aandacht. In dit artikel gaat het vooral over praktische zaken tijdens de verbouwing, met een korte intro dat er dus een extra verdieping en een nieuw dak gecreëerd zal worden, met maximaal behoud van de historisch uitstraling van het oude schoolgebouw.
Intussen kunnen inwoners de evoluties verder opvolgen op de website via de verkorte link balen.be/verbouwingkruierie.
Maar ook daar kan een geïnteresseerde inwoner niet veel meer te weten komen over dat Masterplan. Terwijl wij als raadsleden in de powerpoint van de voorstelling van de gemeentediensten een collage te zien kregen van diverse simulaties van de verbouwing, moet de inwoner het met 1 overzichtsfoto doen.
Wat behelst fase 1 allemaal? Hoe gaat één en ander er uit zien?
Hoeveel fases volgen er nadien nog met welke doelen?
Wat wordt de invulling van die extra verdieping? Iemand die niet in het voortraject, het openbaar onderzoek of de gemeenteraad betrokken is of was, lijkt er niet zo veel van te kunnen vinden.
Daarom willen we vragen om op de verbouwingspagina op onze website meer info aan te bieden. Zouden er ook simulatiebeelden kunnen uitgehangen worden in De Kruierie zodat bezoekers er ter plaatse ook een beter beeld van kunnen krijgen? - Tijdens de werken is er een tijdelijke nieuwe locatie voor de inleverbussen die zich voorheen in de A. Dierckxstraat bevonden. De ‘inleverbox’ werd op bijzonder vernuftige wijze bedacht en uitgebouwd door het vrijwilligersteam van de ‘Maakbar’. Prachtig! De locatie hiervoor kwam in de Bevrijdingsstraat. Hiervoor werden tijdelijk een aantal parkeerplaatsen opgeofferd zodat er een soort van ‘Kiss & ride’ kon ingericht worden.
Zijn er ook andere locaties overwogen?
Een eerder voorstel voor een Kiss & ride in de A. Dierckxstraat werd niet weerhouden. Toch kiest men nu wel voor deze aanpak. Zal er na de verbouwingen toch ook gekozen worden voor een Kiss & ride in de A. Dierckxstraat? Wij zijn alvast fan! - De verhuis van de bib naar de pop-up-locatie werd door medewerkers gecoördineerd en uitgevoerd. Als teambuilding kan dat tellen.
Het doet ons, een aantal van onze vrijwilligers en ook Jessica en mezelf wat terugdenken aan de vorige grote verbouwing van de bib in de jaren ’90. Kinderen van verschillende scholen verhuisden al wandelend alle boeken naar ‘De Magneet’ en later weer terug naar de verbouwde bib. Het gaf betrokkenheid van een jong leespubliek en vooral ook eigenaarschap. Want ‘wij hadden de gemeente geholpen’! Een mooi staaltje van participatie uit de jaren ’90.
Mogen we met onze praktijkervaring de suggestie doen om tegen het einde van ‘fase 1 van het Masterplan’ dit oude idee opnieuw leven in te blazen? Het lijkt ons een mooie symbolische bijdrage.
- In het infoblad ‘Winter 2024’ staat het Masterplan Kruierie hoog in het lijstje van de Belangrijke investeringen voor 2025. Het betreft fase 1: bouwwerken en inrichting met meubilair. Verder in het infoblad krijgt het project zo’n 2/3 van een pagina aandacht. In dit artikel gaat het vooral over praktische zaken tijdens de verbouwing, met een korte intro dat er dus een extra verdieping en een nieuw dak gecreëerd zal worden, met maximaal behoud van de historisch uitstraling van het oude schoolgebouw.